Lindfield Home

A gorgeous kitchen that serves the diverse needs of this bustling household.

Client Brief:

For a busy household of five, this kitchen needed to be able to work overtime as a multifunctional, practical, inviting and aesthetically beautiful space. A large island with seating and food prep space for three people was required in order to host intimate specialist cooking classes for people with dietary changes as a result of cancer treatment.

Their wish list also included generous and easily accessible working spaces, calm, clutter free surfaces, a workstation and functional scullery, as well as the inclusion of a vintage rectangular art deco chandelier.

high-end materials

Focal Design Statements:

This beautiful and intentional kitchen design marries functionality without compromising on aesthetic individuality. The soft denim blue hand-painted joinery sets the stage for the Arabescato Corchia marble splashback and unique rectangular chandelier. It is complemented with clean and expansive matt Alpine White benchtops that reflect light and bring freshness to the space. The cabinet doors and the satin nickel hardware are understated, allowing the unique blue colour to dominate.

The kitchen is packed with clever storage solutions so that surfaces remain clutter-free. Cooking essentials are conveniently positioned in the recessed wall cabinets above the cooking area, finished in stainless steel mesh to allow for visibility without detracting from the statement features. A pull-out pantry adjacent to the cooking area also provides handy and accessible storage.

Attention to practicality is present throughout, including recessed aluminium bases under the island for comfortable foot space and easy cleaning. The work desk allows the family to multi-task and to remain connected to each other without encroaching on the rest of the kitchen space.

Overcoming Design Challenges:

The inclusion of the client’s art deco rectangular chandelier required a bulkhead that significantly reduced the height available to the kitchen.

An accessible walk-in pantry combines both open display and closed cabinet storage. The scullery provides ample storage and benchtop zones for running large appliances out of sight. The lighter neutral palette with light oak grain cleverly provides an open feel to the smaller space and compliments rather than competes with the statement colour and texture of the main kitchen.

The finished result is a multifunctional statement kitchen with a timeless yet contemporary feel, clean lines and clutter free surfaces for the entire family to work, rest and play!