Vaucluse Home

Out with the old dated, heavy wooden kitchen and in with the WOW factor, in this bright and fresh, distinct and sophisticated entertainer’s dream.

Client Brief:

Strong, bespoke design was the top priority, along with the inclusion of an island and visibility to view the home’s large security monitor. The new design needed to allow for the addition of large bifold doors opening out to the entertaining area. Other essentials included a 760mm Wolf oven steamer and warming drawer, along with a 1300mm pitt cooktop and a butler sink.

high-end materials

Focal Design Features:

The cook zone becomes a key visual focus, featuring a luxurious Elba Blue marble backsplash and pitt cooktop, and brass pot filler. To avoid a traditional provincial mantel appearance, side pillars are stepped out to create crowns in the capping, which also allows for beautiful internal marble side storage. Custom wide reeded pilasters pick up the line underbench. Beading continues at the base of the shallow drawer across the whole run for an elevated look.

The required 40 inch security screen and audio visual connections are elegantly housed in a separate buffet cabinet with a statement antique mirror backing. The monitor is concealed in the base and is accessed by a rising Linak actuator pushing up the ledge. A matching servery table, incorporating a remote controlled hidden TV, and Vintec wine fridge complete this deluxe kitchen.

Overcoming Design Challenges:

A large amount of wall space was lost with the addition of new bifold doors. Strong detail and linear lines on the two remaining walls help ensure lines are kept long, drawing the eye to the unique curved doors and outdoor space, and creating a grand and opulent sense of scale.

Making smart use of the limited room remaining, it was decided to close in a side exit door and create a scullery/pantry within the joinery. A raw brass Nicolazzi tap was placed over the butler sink on the island. In order to help maintain the aesthetic, a font was added and the water filter system placed in the scullery. The microwave was also included there and, by only using a single skin to brick in the doorway, we were able to create additional narrow storage.